SP w Piotrowicach Strona Główna SP w Piotrowicach
Forum Szkoły Podstawowej nr 3 w Piotrowicach

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Hiperłącza
Autor Wiadomość
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-04, 01:55   Hiperłącza

Zagadnienia:
  1. poprawne kodowanie "polskich" znaków diakrytycznych;
  2. wybór koloru lub/i tła strony;
  3. korzystanie z nagłówków;
  4. formatowanie koloru i rozmiaru czcionek;
  5. wstawianie i formatowanie grafiki;
  6. hiperłącza do innych stron (tekstowe i graficzne);
  7. wyliczanie i numerowanie;
  8. proste tabele;
  9. podział strony na ramki;
  10. interpretacja kodu strony i jego optymalizacja / poprawienie.

===
Wstawianie hiperłączy (czyli esencja pisania stron :-) ):

  • do podstrony:
    Kod:
    <a href="ścieżka do pliku">opis</a>

    Jeśli podstrona znajduje się w tym samym katalogu, co odnośnik (jak u nas), po prostu wpisujemy nazwę tej podstrony wraz z rozszerzeniem.

  • do innej strony internetowej:
    Kod:
    <a href="http://adres strony">opis</a>

    Najważniejsze tu jest to http://. Musi to być po prostu.
    Można dodać jeszcze dopisek, żeby strona się otwarła w nowym oknie, np.
    Kod:
    <a href="http://www.liga.motogp.pl" target="_blank">Strona Polskiej Ligi MotoGP</a>


  • odnośnik graficzny (do podstrony lub innej strony internetowej:
    Kod:
    <a href="ścieżka do pliku/lub link do strony">opis</a>

    tam gdzie jest "opis" wstawiamy obrazeczek, który będzie służył jako link, już wiemy jak... :-)
    Kod:
    <img src="link do obrazka">

    Łącząc to razem powstanie coś takiego:
    Kod:
    <a href="ścieżka do pliku/lub link do strony"><img src="link do obrazka"></a>

    I tyle... powodzenia w następnym zadaniu. :-)


===
Zadanie nr 6 - Uwaga: dopiero, po wykonaniu wszystkich poprzednich!

Proszę stworzyć plik "menu.html":
  1. Tło ustawione na jakieś ładne, byle nie ciemne. :-)
  2. Nagłówek o treści "MENU", oddzielony od reszty strony linią poziomą.
  3. Wstawiamy linki do wszystkich naszych podstron, oczywiście pomijając index.html :-)
    Poszczególne pozycje menu oddzielamy znacznikiem <br> Podstrony mają się otwierać w tym samym oknie.
  4. Wstawiamy linki do trzech portali internetowych. Strony mają się otwierać w nowych oknach. Poszczególne pozycje menu oddzielamy znacznikiem <br>
  5. Wstawiamy link graficzny do strony Polskiej Ligi MotogGP. Należy wykorzystać poniższą grafikę. Po najechaniu na motorek, ma się pojawić opisik o treści "Polska Liga MotoGP". Strona ma się otwierać NATURALNIE w nowym oknie. :-P

    Grafika: Ściągnąc do siebie, zapisać pod nazwą "motorek.gif" i umieścić w katalogu ze wszystkimi waszymi stronami (jak je zrobicie dopiero :-P ).

  6. Gotowy plik "menu.html" + obrazek "motorek.gif" proszę przesłać tradycyjnie na adres postmaster@zspg-piotrowice.kei.pl


Na koniec zostaną tylko dwa punkty: ramki i optymalizacja kodu.
Optymalizację mamy na bieżąco, bo ciągle coś poprawiamy, a ramki zrobimy, jak wszyscy będą mieć porządek z podstronami i wykonane te 6 zadań.

Powodzenia!
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-04, 14:12   Daro



Plik menu.html dostępny pod adresem
http://www.zspg-piotrowic.../daro/menu.html

Jak widać takie linki nie będą działać, jest to częsty błąd, gdzie podajecie PEŁNĄ ściężkę do danego pliku, a trzeba podawać WZGLĘDNĄ.

Chodzi o to, że gdy obrazek czy podstrona jest W TYM SAMYM katalogu, co plik z linkiem, u nas "menu.html", to podajemy TYLKO nazwę tego obrazka czy podstrony, w końcu docelowo nasza strona będzie gdzie na jakimś serwerze, a nie u nas na komputerze.

No i oczywiście musi być jeszcze plik "motorek.gif", no i strony portali mają się otwierać W NOWYCH OKNACH.

Apeluję jeszcze raz o uważne czytanie poleceń, to nie jest jakaś rywalizacja "kto pierwszy ten lepszy"!
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
DARO :D 
Coś już napisał
Kopa ci zasadzić ?!


Wiek: 27
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 52
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-04, 16:03   

to jak to niby miałem napisać ?? u mnie działało ale to normalne ze jak bym to wrzucił na serwer to nie ruszy musiałbym napisać samą nazwę tego pliku lub podstrony
_________________
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-06, 20:27   

Tak jak to się powinno pisać, czyli robisz w domu folder np. "daro" (wszystkie nazwy z małych liter i bez polskich znaków) i dajesz tam wszystkie pliki, które mają iść na serwer, razem z obrazkami.

Po prostu na dysku ma być "lustro" tego, co jest na serwerze, unika się w ten sposób bałaganu.

Proszę poprawić i mi przesłać, jak chcesz wszystkie pliki naraz, to zawsze możesz cały ten folder spakować i przesłać jeden plik .zip czy tam .rar.

===
Daro
Kolorki.html - link z dużej litery, nie będzie działał w Internecie, wszystko ma być z małej. No i popraw też te strony, które mają się wyświetlać w nowych oknach.

Linka
Ma być target="_blank"
Kod:
target="http://www.o2.pl"

Portal o2.pl nie otwiera się w nowym oknie. Ramka wokół motorka.

Piotrek
Ramka wokół motorka, niektóre linki nie działają (duże litery), błędy ortograficzne poprawić bezwzględnie, co to jest odnośnik "Kodowanie".
Obrazki w pliku obrazki.html są za duże, trzeba jest zmniejszyć w programie graficznym a nie parametrami width i height. Proszę poprawić.

Sylwia
Musisz wyeliminować to hotlinkowanie, wszystkie grafiki musisz ściągnąć i mieć w katalogu z plikami html.

Wojtek
Link spod motorka nie otwiera się w nowym oknie i motorek ma ramkę. Reszta ok.

===
Resztę postów skasuję, możecie na nowo pytać, jakby co.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 00:35   Daria

Aha, Daria, obejrzyj swoje pliki w necie. Zauważ, że nie wszystko działa w necie, chociaż pewnie u Ciebie na kompie tak.

Kliknij tu

Jest to wina dużych liter w nazwach plików lub rozszerzeń, nie może być np. .JPG, musi być .jpg.
No i znowu to kodowanie jest złe, podobna sytuacja jak u Linki, w Notatniku piszesz?
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
faja94 
Użytkownik forum

Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 133
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-07, 09:57   

a jak tąramke usunąć
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 10:22   

No właśnie, ma ktoś jakiś pomysł? :-P
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
WoJtEk ;) 
Pan i Władca



Wiek: 26
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 93
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-07, 15:46   

Ja mam już podaje.
Cytat:
<a href="LINK DO PORTALU"><img src="ADRES GRAFIKI" style="border: none"; alt="TEXT ALTERNATYWNY"></a>

Trzeba trochę poszperać i jest xD
_________________

  
 
 
 
chicqita 
Coś już napisał
cheerleaders

Wiek: 27
Dołączyła: 13 Paź 2007
Posty: 91
Skąd: xxxxxxZe SnÓwxxxx
Wysłany: 2007-11-07, 17:53   

Tak w notatniku wiem,ze trudniej,ale na tym się nauczyłam wole nie zmieniać ;-)
_________________
;D
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 18:01   

WoJtEk ;) napisał/a:
Ja mam już podaje.
Cytat:
<a href="LINK DO PORTALU"><img src="ADRES GRAFIKI" style="border: none"; alt="TEXT ALTERNATYWNY"></a>

Trzeba trochę poszperać i jest xD

No dobrze, tylko chyba cudzysłów zjadłeś, nie?
Podaj jeszcze w html'u, bo my stylów nie bierzemy. :-)

chicqita napisał/a:
Tak w notatniku wiem,ze trudniej,ale na tym się nauczyłam wole nie zmieniać ;-)

Chiqita, ja też się uczyłem na trójkołowym rowerku jeździć, ale jednak zmieniłem. :-D

I dlaczego wolisz nie zmieniać, jak ewidentnie źle koduje te znaki? Obejrzyj sobie swoją stronę w necie. No i jak wiesz, że trudniej, to co, medal dostaniesz za poświęcenie? ;-)
W tym programie, co podałem linka, od razu widzisz błąd, bo on koloruje składnię, więc jak wiesz, że dobry tekst jest określonego koloru, to od razu widzisz, że coś jest nie tak, jak ma inny kolorek.

Już bym zrozumiał, jakby dobrze kodował, to już Twoja sprawa, jak lubisz się męczyć, to pisz w Notatniku, ale Twoje podstrony na tym cierpią.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
WoJtEk ;) 
Pan i Władca



Wiek: 26
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 93
Skąd: Przeciszów
Wysłany: 2007-11-07, 19:51   

to prawie tak samo
Cytat:
<a href="LINK DO PORTALU"><img src="ADRES GRAFIKI" border="none"; alt="TEXT ALTERNATYWNY"></a>


I cała filozofia
_________________

 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-07, 20:14   

No wiesz, Wojtek, literówka w kodzie, to czasem ogromne konsekwencje, a początkujący mają bardzo ciężko znaleźć błąd, dlatego zwracam na to uwagę. Gdyby wpisali to bez cudzysłowu, to by się posypało wszystko. ;-)

Jak macie jeszcze problemy, to piszcie, no i poprawiajcie te błędy, bo mi jeszcze poprawione pliki w ogóle nie spływają...
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
chicqita 
Coś już napisał
cheerleaders

Wiek: 27
Dołączyła: 13 Paź 2007
Posty: 91
Skąd: xxxxxxZe SnÓwxxxx
Wysłany: 2007-11-08, 19:26   

A jaki to link do tego programu??;D;D
_________________
;D
 
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2007-11-08, 19:31   

Do jakiego?

Jak do edytora, to przecież jest temat "Edytory"
http://zspg-piotrowice.ke...wtopic.php?t=63
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
chicqita 
Coś już napisał
cheerleaders

Wiek: 27
Dołączyła: 13 Paź 2007
Posty: 91
Skąd: xxxxxxZe SnÓwxxxx
Wysłany: 2007-11-08, 21:37   

Juz mam dziękuje:-)
_________________
;D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group