SP w Piotrowicach Strona Główna SP w Piotrowicach
Forum Szkoły Podstawowej nr 3 w Piotrowicach

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
<?php
Autor Wiadomość
Kris 
Nawiedzony
http://lksolmex.pl

Wiek: 24
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 1139
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2011-01-19, 21:18   <?php

Tu ten mój kod.
Błąd jest w parsowaniu, w linii 19. Dokładne wyświetlenie błędu jest pod skryptem ;-)
Kod:
<?php
@$db = mysql_pconnect("localhost","root","krasnal");
if(!$db)
    {print "Error in connecting";
    exit;
    }
mysql_select_db("sklep");

$query = "select * from produkty";
$result = mysql_query($query);
$num_results=mysql_num_rows($result);

print "Ilosc produktow w bazie danych:".$num_results.";
for ($i=0; $i <$num_results; $i++)

{
    $row=mysql_fetch_array($result);
    print($i+1).". ";
    print stripslashes($row["nazwaproduktu"]);
    print", cena: ";
    print stripslashes($row["cena"]);
    print "zł , nr:";
    print stripslashes($row["nrproduktu"]);
    print ('<br>');
}


?>


Kod:

Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in c:\usr\krasnal\www\przyklad\baza1.php on line 19



Wiem że do tego jeszcze baza danych Panu potrzebna, ale nie wiem jak to wysłać. Wydaje mi się że w mySQL mam dobrze wszystko napisane bo w innych skryptach mi działa.

No, jak tego skryptu nie poprawię to dalej nie ruszę z PHP :-)
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2011-01-19, 22:43   

Rzuciłeś się na głęboką wodę, bazę wyeksportuj i prześlij.
Jak korzystasz z phpmyadmin, to jest tam taka opcja 'eksport bazy'.
Plik z kodem, który wkleiłeś, to u Ciebie z rozszerzeniem .php. Po prostu przesyłasz mi go na skrzynkę razem z wyeksportowanym plikiem bazy, jak sobie importuję do krasnala i testuję.

Aha, z jakiej wersji tego krasnala korzystasz? No i skąd przeklejasz te kody, z jakiegoś kursu czy podręcznika?

[ Dodano: 2011-01-19, 23:01 ]
Aha, pierwsze, co mi przychodzi na myśl, to żebyś zamienił cudzysłowy na apostrofy po komendzie print, może zadziała.

[ Dodano: 2011-01-19, 23:50 ]
Gdzieś mi zniknęła jeszcze kropka do łączenia łańcuchów, być może to jest błąd
Kris napisał/a:
Kod:
print($i+1).". ";
print stripslashes($row["nazwaproduktu"]);
print", cena: ";

W pierwszym wierszu jest, a potem nie ma...

Nie mam jak przetestować skryptu, jak mi doślesz resztę, to być może więcej będę mógł pomóc...

No i jeszcze jedno: jak masz stripslashes, to musisz mieć gdzieś addslashes.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
Kris 
Nawiedzony
http://lksolmex.pl

Wiek: 24
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 1139
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2011-01-21, 15:21   

Dobra, to odpiszę na wszystkie posty jednocześnie.

1. Jest to fragment kursu, tworzenia prostego sklepu internetowego z kursu od Pana.

2. Nie, to jest dobrze. Tak ma koleś w kursie :-)

3. Postaram się to wysłać.
 
 
Greif 



Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 1577
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2011-01-21, 18:48   

Być może masz nowszą wersję Krasnala, który nie obsłuży starego skryptu, może coś się w międzyczasie zmieniło itd.
Prześlij te pliki, podaj ten kurs, z którego to pisałeś, czyżby to ten z płytki?

Programowanie w php jest dość podobne do programowania w innych językach, tzn. trzeba się zapoznać z pętlami, warunkami, algorytmami, dokładnie poznać składnię, wtedy można skutecznie szukać błędów. Na razie zostaje nam szukanie po necie rozwiązania i testowanie.

Aha, jeśli skutecznie chcesz używać php, to trzeba się też zapoznać z SQL'em.
_________________
Pozdrawiam
----------------------------------
 
 
Kris 
Nawiedzony
http://lksolmex.pl

Wiek: 24
Dołączył: 05 Maj 2008
Posty: 1139
Skąd: Piotrowice
Wysłany: 2011-01-24, 13:05   

Proszę. Chyba dobrze to zrobiłem. Tak, jest to fragment tego kursu z płyty :-)


http://www.speedyshare.com/files/26452259/baza.zip

[ Dodano: 2011-01-25, 16:36 ]
Kolejna zagadka z cyklu.
Jak zaokrąglić liczbę w php? Znalazłem coś w necie
Kod:
echo round ($zmienna , 3)

Ale mi nie działa. Potrzebuje tego ponieważ chcę zaokrąglić liczbę aby nie pokazywała miejsc po przecinku :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group